Światowy tydzień alergii
Alergenem może stać się potencjalnie każdy pokarm, na który niewłaściwie zareaguje układ odpornościowy człowieka. Objawy alergii pokarmowej zależą od ilości spożytego alergenu, stopnia odpowiedzi immunologicznej i rodzaju alergenu i są to:
- Dolegliwości gastryczne – wymioty, biegunki, zgaga, zaparcia, odbijanie, mdłości, wzdęcia brzucha, bóle brzucha (w tym kolki)
- Zespół alergii jamy ustnej – pieczenie i szczypanie w obrębie jamy ustnej, obrzęk warg
- Problemy skórne – atopowe zapalenie skóry, wysypki, zaczerwienienia, bąble na skórze, pokrzywka
- Alergiczny nieżyt nosa
- Alergiczne zapalenie spojówek (pieczenie i łzawienie oczu) wraz z typowymi workami pod oczami
- Atak astmy oskrzelowej
- Najgroźniejszym o może być zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Jakie badania wykonać aby sprawdzić alergię pokarmową – zapraszamy do naszych przychodni.